BLOGG

En snabb hemsida, hur viktigt är det?

Publicerad den 17 dec, 2021

Ingen gillar en seg och långsam hemsida, men hur ser Google själva på laddningshastighet och vad bör man tänka på om man har en egen hemsida?

Användarvänlighet är Nr.1

Google strävar alltid efter att prioritera användarvänlighet, speciellt när det kommer till SEO. En hemsida ska vara enkel att navigera på, ha ett tydligt och relevant innehåll och man ska helst inte behöva vänta allt för länge på att själva sidan ska ladda. Det finns statistik som visar att om en hemsida har en laddningshastighet på 1-3 sekunder så väljer ca 32% att leta vidare efter en snabbare sida. Om man lägger på en extra sekund på detta så ökar det till hela 90% som lämnar! Här ser man tydligt att en långsam hemsida kan i väldigt stor grad påverka konverteringsgraden på en hemsida och leda till förlorade affärer.

Att gå miste om trafik är inte den enda anledningen till att man bör sträva efter en snabbare hemsida. På senare tid så har Google börjat implementera något som kallas för Core Web Vitals som är en del i hur Google ser på hemsidor när de avgör hur de ska placeras i själva rankingen på den organiska träfflistan. En väldigt viktig del i detta är just laddningshastigheten som är en direkt rankingsfaktor. Därför räknas varje millisekund och man bör göra allt man kan för att snabba upp sin hemsida.

”Less is more”. Mer innehåll, funktioner och snygga animationer leder oftast till en långsammare hemsida. Se över vad som verkligen är nödvändigt och vad man kan vara utan.

Varför laddar en hemsida långsamt?

Själva orsaken till att en hemsida har en långsam laddningshastighet kan variera. Ibland kan problemet vara lokalt att ens egna internetuppkoppling är långsam. Men det är främst 4 vanliga problem som brukar leda till en långsam hemsida:

Bilder: När man bygger en hemsida så är det vanligt att man inte tänker allt för mycket på den tekniska delen på just bilderna som filstorlek och själva formatet. Och på mindre hemsidor som inte har så många bilder så behöver inte detta vara ett problem. Men om man har en större webbshop med flera tusentals produkter så kan det leda till att man får en väldigt långsam hemsida. De vanligaste formaten på bilder brukar vara PNG eller JPEG men nu på senare tid så har det kommit fram nyare och bättre format som kan komprimera filstorleken ännu mer utan att man förlorar någon synlig kvalitét på bilden. Ett av dessa format kallas för WebP som har utvecklats av Google själva. Så när man bygger en hemsida så kan det vara bra att ha i åtanke vilket format man lägger upp bilder i. Det går att hitta bra bildomvandlare på Google som enkelt kan konvertera bilder till WebP och om man redan har en hemsida byggd i WordPress så finns det bra plugins som kan omvandla de bilder man redan har lagt upp.

Kod: Varje hemsida är byggd på mängder av kod, och inte bara en typ av kod utan det brukar oftast vara 4 olika typer av kod: HTML, CSS, PHP och JavaScript. Varje typ av kod gör olika saker som t.ex HTML som står för själva strukturen av hemsidan, CSS är hemsidans design som färg, form etc. PHP står för kommunikationen och JavaScript används oftast för att få ett mer dynamiskt innehåll men kan också vara boven som orsakar en långsam hemsida. När man använder JavaScript så behöver man vara försiktig och se till att det implementeras korrekt. JavaScript är ganska tung kod som tar längre tid att läsas av och laddas in på hemsidan så när det gäller laddningshastighet bör man alltid gå igenom JavaScript kod för att se till att den är optimerad och att ingen överflödig kod används.

Caching: Detta är nog ett ord som många har hört men inte är helt 100 på vad det innebär, men det är otroligt viktigt för att få en snabbare hemsida. Varje gång man är ute och surfar på internet och går in på en hemsida så sparas en kopia av sidan på hårddisken. När man sen går in på samma hemsida igen så använder sig webbläsaren av den sparade kopian som redan finns på datorn för att snabbare kunna ladda in hemsidan. Detta är en funktion som man måste lägga till på hemsidan för att användare ska kunna dra nytta av det.

Hosting: När man har en färdig hemsida och ska välja en leverantör för att hosta hemsidan så bör man inte välja den första bästa man hittar. En väldigt vanlig orsak till en långsam hemsida är att den hostas av dåliga och långsamma servrar. Det är därför otroligt viktigt att man noggrant ser över de olika hostingleverantörerna och kollar på recensioner innan man beställer sig.

Detta är självklart inte allt som leder till att en hemsida laddar långsamt, men de är några av de största och vanligaste orsakerna. Det finns mycket man kan grotta ner sig i när det gäller just laddningshastighet. Om man vill få en indikering på hur ens egen hemsida presterar så har Google ett väldigt bra verktyg som heter Pagespeed där man tydligt kan se hur den nuvarande laddningshastigheten ser ut samt hur man kan förbättra den.

Sammanfattning

I den moderna värld vi lever i idag så är effektivitet otroligt viktigt. Saker ska gå snabbt, och gör de inte det så letar man oftast vidare efter en annan lösning. Både Google själva och användare på internet prioriterar hemsidor som laddar snabbt och därför är det viktigt att göra allt man kan för att snabba upp sin hemsida så långt det går.